onsdag 29 juli 2015

Susannes kommentar

Susanne la en kommentar som jag tyckte är värd att ha ett eget inlägg. Lägger ut detta här och kommentera gärna och svara :)

Tack för en bra kursstart!

Funderar på när hästen ska byta varv på den lilla volten. Är det bara att dem ska göra det med så små hjälper som möjligt eller misssade jag något? Känns dumt att träna in fel som blir svåra att ta bort.


Susanne

2 kommentarer:

  1. Huvudsyftet är att träna in hästens känslighet för "tygeltagen". Sedan passar vi på att träna in en specifik rörelse som omfattar tre skilda tygeltag samt respekt för vårt utrymme och fokusering på växlande tygeltag under rörelse. Som en bonus passar vi på att träna in rätt tänk i hästen om hur den skall hantera sina ben och sin viktfördelning i en vändning. En ordentlig tugga med andra ord!

    Så svaret på frågan blir att vi skall koncentrera oss på att hästen motståndslöst och direkt svarar med sitt fokus och sin kropp åt det håll vi pekar med vår ledande "tygelhand". Pekar vi åt vänster skall hästen genast och mjukt förbereda sig på en rörelse åt vänster. Sedan talar vår energi om ifall den bara skall fokusera, starta rörelse eller hoppa iväg åt det hållet.

    Skulle vi nu peka åt motsatt håll med ledande hand skall hästen på samma sätt genast fokusera på att förbereda förflyttning åt det hållet.

    I båda dessa fall skall hästen i första hand tänka flytt av framben och bog i utpekad riktning som svar på ett direkt tygeltag.

    Det tredje "tygeltaget" skall visa hästen att den istället skall flytta bakbenen. Står vi någonstans vid sidan av hästen (så småningom oberoende av hur långt fram eller bak) och lyfter den ledande handen för att peka mot korset på hästen skall den engagera sina bakben istället, och flytta baken från oss.

    Vi vill inpränta i hästen vad dessa "tygeltag" betyder så att hästen börjar koppla ihop tygeltaget med fötterna. Där har vi huvudsyftet. Den rörelse vi "råkar" använda oss av får inte ta prioritet - vi vinner inte mycket på att lära hästen en utantill läxa på sikt. Vi vinner betydligt mycket mer på att få precis styrning av varje fot i varje situation!

    Så svaret på frågan blir att du skall jobba på att ge tydliga tygeltag (peka ut riktning med löst hängande rep) som hästen tydligt ser. I början får du förmodligen fokusera blicken i den riktnings, och eventuellt driva hästen åt det hållet med flagga eller repända. MEN ta bort alla förtydligande extra-hjälper allteftersom hästen utvecklas, så att du kan stå helt neutral utan fokus och ändå få hästen att genast fokusera dit du pekar med tygeln. Låt sedan din energi få hästen att flytta sig i den takt du väljer. Det har högsta prioritet. Visa att hästen gör rätt genom att bli neutral med din ledande hand så snart hästen svarar på ditt "tygeltag".

    När hästen är bra på att svara på tydliga anvisningar med tygeln kan du använda dessa signaler för att få hästen att utföra sammansatta rörelser som den övning du nämner. Men ditt mål är inte att signalera omärkligt i första hand. Hästen kommer att kräva mindre signaler för att svara korrekt på sikt.

    Janne.

    SvaraRadera
  2. Hej Anna!
    Vet inte riktigt vad jag ska svara eller skriva.
    Träningen går bra och då får jag tacka Janne för hans långa utförliga svar.(Tack Janne)! Jag läser det före varje träning för att se om vi tänker lika. Känner att jag kanske har lite för bråttom��

    SvaraRadera