onsdag 29 juli 2015

Kommentarer till första träningen

Efter första träningsträffen har vi haft lite tid att fundera över hur det hela fungerade. Lite tankar och funderingar om upplägget kom fram, precis som vi hade hoppats.

Vi startade med att känna oss för med en övning som omfattar ett sammansatt "rörelseschema" för hästen. I denna övning fick vi en tydligare bild av vilka grundförutsättningar som behöver förbättras hos de olika ekipagen för att övningen skall bli utvecklande för häst och ryttare.

Vi (Agneta, Madeleine och jag) har spånat en del medan vi tränat våra hästar, och har börjat plocka ner träningen i mindre grundläggande småövningar. Vi känner att hästar och ryttare kommer att vinna på att repetera/lära in vårt grundläggande tänk i hur hjälper och eftergifter används i en takt som häst och ryttare hinner smälta bättre. Givetvis gör vi detta med övningar som ger oss fördelar i form av styrning, precision och attityd på lång sikt.

Vi kommer att använda oss av en del övningar som fladdrar förbi i filmerna, och lägga till vad vi tycker kan vara nyttigt allteftersom träningen fortskrider. När vi ses igen skall vi presentera vad vi kommer fram till, så får alla ge synpunkter, kommentarer och förslag på upplägget.

Mitt tips tills vidare är: Pressa inte på med en komplicerad övning som är svår att genomföra med rätt attityd och villigt samarbete mellan häst och ryttare. Försök att tidigt analysera vilken detalj som gör det svårt att få flyt och avslappning. Försök förbättra den detaljen i en enklare övning som kan genomföras långsamt med tid för eftertanke hos båda parter. Försök att tänka i allmänna termer snarare än detaljerade. Exempelvis "Hästen behöver en kurs i att gå undan för tryck mot bogen utan kontakt även i rörelse framåt" istället för "Hästen måste hindras från att gå på mig hela tiden". Typ...

Janne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar